سیب زمینی بنفش
سیب زمینی بنفش چیست و چه فوایدی برای سلامتی دارد؟
سیب زمینی بنفش چیست؟
سیب زمینی بنفش یکی از انواع سیب زمینی هاست (نام علمی : Solanum tuberosum) که پوست بیرونی آن به رنگ بنفش تیره یا سیاه و گوشت داخلی آن حتی بعد از پخت هم به رنگ بنفش می باشد. سیب زمینی بنفش نسبت به سیب زمینی سفید از بافتی متراکم تر، مغذی تر و خوش طعم تر برخوردار است.
در مقایسه با سیب زمینی معمولی، آن ها شاخص گلیسمی پایین تری دارند و سرشار از آنتی اکسیدان ها به ویژه آنتوسیانین ها، تیامین، نیاسین، ویتامین B6، ویتامین C، منگنز، منیزیم، مس، آهن، پتاسیم و فیبر هستند.
در ادامه همراه کوکا باشید تا با تمامی فواید سیب زمینی بنفش برای سلامتی بدن و نحوه مصرف آن بیشتر آشنا شوید؛
فواید دارویی و درمانی سیب زمینی بنفش برای بدن
- قند خون و دیابت
سیب زمینی بنفش شاخص گلیسمی یا (GI) پایینی دارد (یک مطالعه مقایسه ای در انسان نشان داده که سیب زمینی بنفش دارای GI حدود ۷۷ است در حالیکه GI سیب زمینی زرد و سیب زمینی سفید به ترتیب ۸۱ و ۹۳ می باشد).
در حالی که تمام انواع سیب زمینی ها به دلیل محتوای کربوهیدرات بر سطح قند خون تأثیر می گذارند، سیب زمینی بنفش به دلیل غلظت بالای ترکیبات گیاهی پلی فنول کمتر از سایر انواع آن اثر می گذارد. این ترکیبات ممکن است با کاهش جذب نشاسته در روده تاثیر کمتری بر روی میزان قند خون داشته باشند.
یک مطالعه حیوانی نشان داده که مصرف سیب زمینی بنفش منجر به افزایش تحمل گلوکز و کاهش سطح قند خون در افراد مبتلا به دیابت می شود.
- منبع آنتی اکسیدان ها
سیب زمینی بنفش حاوی مقادیر بسیار بالای آنتی اکسیدان هاست (دو تا سه برابر بیشتر از سیب زمینی های سفید و زرد) که به کاهش رادیکال های آزاد بدن کمک کرده و خطر ابتلا به استرس اکسیداتیو را از بین می برند.
سیب زمینی های بنفش حاوی مقادیر بالای آنتوسیانین هاست که به کاهش کلسترول خون بالا، تقویت بینایی و همچنین کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی، سرطان و دیابت کمک می کند.
سیب زمینی بنفش علاوه بر آنتوسیانین ها حاوی مقادیر بالای ویتامین C، کاروتنوئید ها، سلنیوم، تیروزین و پلی فنول هاست؛
یک مطالعه کوچک بر روی هشت نفر نشان داده که یک وعده غذایی حاوی سیب زمینی بنفش باعث افزایش سطح آنتی اکسیدان ها در خون و ادرار می شود.
یک مطالعه دیگر در مردان نشان داده که مصرف سیب زمینی بنفش به مدت ۶ هفته باعث کاهش نشانگر های التهابی و نشانگر های آسیب DNA شده است.
- فشار خون
سیب زمینی بنفش به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و پتاسیم موجود در آن ممکن است باعث سلامت رگ ها و کاهش فشار خون بالا شود.
یک مطالعه ۴ هفته ای بر روی افراد مبتلا به فشار خون بالا نشان داده که خوردن شش تا هشت سیب زمینی بنفش دو بار در روز، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را به ترتیب ۳.۵ درصد و ۴.۳ درصد کاهش می دهد.
برخی مطالعات حاکی از آن است که در مقایسه با خوردن سیب زمینی سفید، خوردن سیب زمینی بنفش ممکن است سفتی شریانی را کاهش دهد. داشتن شریان های سفت خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی و حمله ی قلبی را افزایش می دهد.
گفته می شود که ترکیبات پلی فنول موجود در سیب زمینی بنفش به روشی مشابه با برخی از دارو های کاهش فشار خون موسوم به مهار کننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE) عمل می کنند.
- سرطان
چند مطالعه آزمایشگاهی نشان داده که مقادیر بالای آنتی اکسیدان های موجود در سیب زمینی شیرین ممکن است خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و پستان را کاهش دهد.
در یک مطالعه مشخص شد که سلول های سرطانی که تحت درمان با عصاره سیب زمینی بنفش قرار داشتند، آهسته تر رشد کردند و در بعضی موارد این عصاره حتی باعث مرگ سلول های سرطانی شده است.
- سلامت دستگاه گوارش
مقادیر بالای فیبر موجود در سیب زمینی بنفش برای پیشگیری و درمان یبوست مفید می باشد.
بخشی از نشاسته موجود در سیب زمینی های بنفش نوعی فیبر به نام نشاسته مقاوم است؛
نشاسته مقاوم در برابر هضم در دستگاه گوارش شما مقاومت می کند اما باکتری های موجود در روده بزرگ شما آن را تخمیر می کنند. در طی این فرایند تخمیر ترکیباتی معروف به اسید های چرب با زنجیره کوتاه تولید می شوند که در بهبود سلامت روده نقش مهمی دارند.
- ورزشکاران و بدنسازان
مقادیر بالای فیبر نامحلول موجود در سیب زمینی شیرین می تواند باعث افزایش سطح انرژی بالا برای مدت طولانی در ورزشکاران و بدنسازان شود.
عوارض و مضرات سیب زمینی بنفش
چاقی و افزایش وزن
زیاده روی در مصرف سیب زمینی بنفش به دلیل مقادیر بالای کربوهیدرات و نشاسته ی موجود در آن می تواند باعث چاقی شود.
قند خون و دیابت
اگرچه شاخص گلیسمی سیب زمینی بنفش پایین تر از سیب زمینی معمولی است اما خوردن مقادیر زیاد آن هنوز هم می تواند بر قند خون تأثیر منفی بگذارد.
تحقیقات نشان داده که مصرف زیاد سیب زمینی بنفش در زنان باردار خطر ابتلا به دیابت بارداری را افزایش می دهد.
تداخل دارویی
مقادیر بالای پتاسیم موجود در سیب زمینی بنفش ممکن است با دارو های بتا بلوکر تداخل دارویی داشته باشد.
طریقه مصرف سیب زمینی بنفش
سیب زمینی بنفش را مانند سیب زمینی معمولی برای تهیه انواع غذا، سالاد، سوپ و آش، خورش، پوره سیب زمینی، سیب زمینی سرخ شده و چیپس سیب زمینی به کار می برند.
آنتوسیانین های استخراجی از سیب زمینی شیرین برای رنگ آمیزی طبیعی مواد غذایی مانند نوشیدنی ها، آب های ویتامینه، بستنی و ماست عالی هستند.
آیا سیب زمینی بنفش تراریخته است؟
خیر! برخلاف تصور عموم سیب زمینی بنفش یک گیاه تراریخته نیست و رنگ بنفش آن به دلیل مقادیر بالای آنتوسیانین های موجود در آن می باشد.
ارزش غذایی سیب زمینی بنفش (۱۰۰ گرم پخته شده)
کالری: ۸۷
چربی: کمتر از ۱ گرم
کربوهیدرات: ۲۰ گرم
پروتئین: ۲ گرم
فیبر: ۳.۳ گرم
منابع : healthline – draxe