اسپیرولینا

اسپیرولینا نوعی جلبک است که به کاهش وزن، پیشگیری از سرطان، کاهش کلسترول خون، مقابله با خستگی یا پیری کمک می‌کند. در این مطلب به خواص این جلبک، روش استفاده و موارد منع مصرف آن اشاره می‌کنیم.

اسپیرولینا یک جلبک سبز تیره رنگ است با میزان زیادی ویتامین، مواد معدنی و غیره؛ به طوری که به معدن طلای غذایی شهرت دارد. آزتک‌ها از همان اوایل قرن بیستم از این جلبک استفاده می‌کردند و سپس از سال ۱۹۷۰ آوازه‌ی آن به بیشتر کشورهای دنیا رسید. در سال ۱۹۷۹ نخستین شرکت‌های تولیدکننده‌ی محصولات غذایی پای این جلبک را به آمریکا باز کردند. امروزه ایالات ‌متحده‌ی آمریکا، چین، تایلند، ویتنام، هند، مکزیک و شیلی جزو بزرگ‌ترین تولیدکننده‌های این جلبک هستند.

بزرگ‌ترین کشورهای مصرف‌کننده‌ی آن نیز ژاپن، روسیه، هند و آفریقا به خصوص کشورهای قحطی‌زده هستند. خوشبختانه کشت این محصول در ایران نیز شروع شده است و محصولات آن به صورت قرص در داروخانه‌ها به فروش می‌رسد.

اسپیرولینا برای داشتن تناسب اندام

اسپیرولینا حاوی حدود ۷۰ درصد پروتئین است و به همین دلیل جلوی احساس گرسنگی را می‌گیرد. در واقع مانند یک ضداشتها عمل می‌کند. به عقیده‌ی متخصصان پروتئین‌ها باعث افزایش سرعت ارسال احساس سیری به مغز می‌شوند و همین امر هم به کنترل وزن کمک می‌کند. ترکیبات دیگر این جلبک مانند تریپتوفان‌ها که در بدن به ویتامین A تبدیل می‌شوند برای پوست ما فوق‌العاده‌اند. بتاکاروتن به خصوص برای پیشگیری از خشکی پوست موثر است. در سال ۲۰۰۶ محققان تأثیر اسپیرولینا را روی تقویت بافت‌های بدن به اثبات رساندند. در واقع این جلبک علاوه بر کمک به لاغری، مراقب پوست و بافت‌های بدن نیز خواهد بود.

روش مصرف

روزانه ۳ تا ۵ گرم به مدت ۱ تا ۳ ماه. سپس یک وقفه‌ی ۱۵ تا ۳۰ روز و شروع مجدد. اگر قصد دارید یک سال تمام از این جلبک برای لاغری استفاده کنید حتماً تحت نظر پزشک باشید.

اسپیرولینا برای تقویت سیستم ایمنی بدن

اگر خیلی زود دچار سرماخوردگی، آنفلوانزا یا ناخوشی‌های روزمره می‌شوید لازم است که سیستم ایمنی بدنتان را تقویت کنید. برای این کار اسپیرولینا به شما کمک می‌کند. چون سرشار از آنتی‌اکسیدان‌هاست که سیستم ایمنی بدن را قدرتمند می‌سازد. به عقیده محققان آمریکایی مصرف اسپیرولینا سلامت سلول‌های سیستم ایمنی افراد سالم را به میزان ۱۳ برابر افزایش می‌دهد.

اسپیرولینا: خداحافظ خستگی

خستگی، کسالت، ضعف و غیره. خیلی زود سراغ اسپیرولینا بروید. به خاطر اینکه سرشار از ویتامین‌ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن است که از کمبود آن‌ها جلوگیری می‌کند. این جلبک باعث تسهیل سرعت جذب این مواد مغذی می‌شود. آهن موجود در اسپیرولینا برای افرادی که دچار کم‌خونی هستند بسیار مفید است. اگر دنبال یک منبع مناسب برای جذب کلسیم هستید نیز می‌توانید به اسپیرولینا اعتماد کنید به خاطر اینکه بیشتر از شیر گاو کلسیم دارد و به راحتی جذب بدن می‌شود. بهتر است بدانید که اسپیرولینا یکی از منابع غذایی سرشار از منیزیم است.

اسپیرولینا: برای مقابله با دیابت نوع ۲

به خاطر اینکه سرشار از اسیدهای چرب ضروری و پُلی‌ساکاریدها می‌باشد و می‌تواند میزان قند خون را کنترل کند. نتایج یک پژوهش هندی که در سال ۲۰۰۱ روی ۲۵ بیمار دیابتی انجام شده است نشان می‌دهد بعد از مصرف روزانه ۲ گرم اسپیرولینا به مدت ۲ ماه می‌شود میزان قند خون این افراد را کاهش داد. به عقیده‌ی این محققان این جلبک برای افرادی که از دیابت نوع دو رنج می‌برند مفید است.

اسپیرولینا برای آن‌هایی که می‌خواهند برنزه شود

اسپیرولینا سرشار از بتاکاروتن (همان پیش‌ساز ویتامین A) می‌باشد و به همین دلیل هم می‌تواند باعث تسریع برنزه شدن پوست و افزایش ماندگاری آن شود. به عقیده‌ی متخصصان ۳ قاشق غذاخوری پودر اسپیرولینا به اندازه ۱۸ عدد هویج بتاکاروتن دارد. اگر می‌خواهید برنزه شوید از اوایل تابستان به مدت یک تا دو ماه هر روز ۳ تا ۵ گرم اسپیرولینا مصرف کنید. حواستان باشد که این جلبک مانع از آفتاب‌سوختگی و اثرات منفی اشعه‌های ماورای بنفش نمی‌شود.

اسپیرولینا: میزان مصرف

اسپیرولینا به صورت پودر، قرص و کپسول تولید و به بازار عرضه شده است. خوشبختانه در ایران (در جزیره‌ی قشم) کشت آن شروع شده و انواع قرص‌های وارداتی آن نیز در داروخانه‌ها به فروش می‌رسد. پودر آن بهتر است به خاطر اینکه خیلی زود جذب بدن می‌شود و ارزان‌تر هم هست. البته شاید طعم آن مورد دلخواهتان نباشد. می‌توانید این پودر را در شیر، سالاد، سس، خورش‌ها و غیره اضافه کرده و میل کنید. قرص‌های این جلبک معمولاً کمتر از پودر آن جذب می‌شوند اما مصرف آن راحت‌تر است چون متوجه طعم آن نخواهید شد. بهترین شیوه‌ی مصرف قرص‌ها ۳ تا ۵ گرم (ترجیحاً صبح) به مدت ۱ تا ۳ ماه است. بعد از این مدت باید یک وقفه‌ی ۱۵ تا یک ماه ایجاد شده و دوباره شروع شود. اگر می‌خواهید مصرف طولانی‌مدت داشته باشید بهتر است تحت‌نظر پزشک باشید.

اسپیرولینا: آیا خطر اوردُز وجود دارد؟

مصرف زیاد اسپیرولینا باعث مسمومیت و اوردز نمی‌شود. می‌توانید در طول سال از این جلبک استفاده کنید. مهم‌ترین خطری که مصرف بیش از اندازه‌ی این جلبک می‌تواند ایجاد کند افزایش اسیداوریک است که به دلیل وجود پروتئین زیاد آن است. مطمئن‌ترین میزان مصرف این جلبک همان ۳ تا ۵ گرم در روز است.

اسپیرولینا: موارد منع مصرف

باید بگوییم که برای اسپیرولینا تقریباً مورد منع مصرفی وجود ندارد. مصرف آن به خصوص برای افراد ضعیف و همچنین افراد سالمند توصیه می‌شود. تنها مورد منع مصرف آن در طول شیمی‌درمانی است. از آنجایی که این جلبک سرشار از آنتی‌اکسیدان‌هاست امکان دارد که مانع نابودی سلول‌های سرطانی شده و در روند درمان اختلال ایجاد کند.

توجه داشته باشید که خانم‌های باردار و شیرده بهتر است در مصرف این جلبک احتیاط کنند. این افراد قبل از مصرف بهتر است حتماً با پزشک خود مشورت کنند.

اسپیرولینا: عوارض جانبی دارد؟

امکان دارد با مصرف اسپیرولینا در برخی افراد دو مشکل به وجود بیاید:

مشکلات گوارشی: مانند نفخ و بیرون‌روی. معمولاً ۳ تا ۴ درصد افرادی که برای اولین بار اسپیرولینا مصرف می‌کنند دچار مشکلات گوارشی می‌شوند. البته این مشکلات موقتی است و در مصرف‌های بعدی از بین می‌رود.

سردرد: احساس خستگی و در برخی موارد نادر مشکلات پوستی از دیگر عوارض جانبی احتمالی این جلبک است. این عوارض نیز خیلی زود از بین می‌روند اما در صورت طولانی شدن آن باید حتماً به پزشک مراجعه کنید.

منبع : بیتوته

اشتراك گذاری نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *